Duurzaamheid

PROJECT


Duurzaamheid

actueel sinds: december 2018

Een hot item waar wij als plaatselijk belang ook veel energie in hebben gestoken is het op een duurzame en milieuverantwoorde manier opwekken van energie. Ook is gekeken of er opties zijn om energie op te wekken in de buurtschap en het rendement wat hier eventueel mee behaald kan worden.

 

Wij hebben ons verdiept in de volgende 3 punten:


  • Wind-energie
  • Water-energie
  • Zonne- energie

 

Het eerste punt is de windenergie. Deze staat bovenaan omdat wij daar ook het meeste in zien. Een voordeel van windenergie is dat dit een constante manier van opwekken is, en je niet afhankelijk bent van het verschil in hoeveelheid zonneschijn welke zich in de zomer en in de winter voordoet. Het is wel zo dat het plaatsen heel grote molens in ons gebied (gelukkig) niet mogelijk is, omdat wij hier in een aanvliegroute van vliegveld Twente zitten. Het plaatsen van kleinere windmolens is voor onze en voor omliggende gemeentes /overheden misschien wel een goede optie, maar zou ook voor particuliere bedrijven een goede oplossing zijn om energie op te wekken.

 

Het tweede punt waar wij ons in verdiept hebben, is het opwekken van energie d.m.v. het plaatsen van een gemaal of iets dergelijks, om energie op te kunnen wekken met het water dat door de Doorbraak en de Regge stroomt. Helaas is dit voor ons gebied geen optie omdat er niet genoeg water door bovengenoemde watergangen stroomt, en het verval niet groot genoeg is. Er zijn in de omgeving wel meer projecten waar men bezig is met dit vraagstuk, daar zijn wel rivieren/watergangen met een veel grotere doorstroming beschikbaar.


Voor wat betreft zonne-energie, gaan wij ervan uit dat dit via particuliere initiatieven zijn weg zal vinden.